Objave

Ključni brojevi važni za zdravlje srca

Ključni brojevi za zdravlje srca su: krvni tlak, kolesterol i otkucaji srca, zajedno s obiteljskom anamnezom. Vrijednosti samo nekoliko brojeva dovoljne su za odrediti rizik od razvoja bolesti srca, moždanog udara i bolesti perifernih arterija.

Krvni tlak

Krvni tlak govori koliko snažno krv pritišće stjenke krvnih žila dok se kreće kroz tijelo. Visoki krvni tlak nastaje kada krv pritišće stijenke krvnih žila prejako. Opasan je jer srce teže radi.

Očitavanje krvnog tlaka spada u jednu od ove četiri kategorije:

  • Normalan – očitanja od 120/80 milimetara žive ili mmHg.
  • Povišen – očitanja se stalno kreću od 120-129 sistoličkih i manje od 80 mmHg dijastoličkih.
  • Stadij hipertenzije 1 – očitanja se kreću od 130-139 sistoličkih ili 80-89 mmHg dijastoličkih.
  • Stadij hipertenzije 2 – očitanja konstantno u rasponu od 140/90 mmHg ili više.

Visok krvni tlak moguće je imati godinama bez ikakvih simptoma. Lako se može otkriti, a tada ga je potrebno redovito kontrolirati.  

Kolesterol

Ova voštana tvar nalazi se u svim stanicama i putuje kroz tijelo i krv. Kolesterol dolazi iz dva izvora: jetre i hrane koja se unosi u organizam.

Kolesterol se može spojiti s drugim tvarima i stvoriti gustu, tvrdu naslagu na unutarnjoj strani arterija, čineći arterije manje fleksibilnim. Ponekad te naslage mogu iznenada puknuti i stvoriti blokadu koja uzrokuje srčani ili moždani udar.

Visok kolesterol često se naziva i „lošim kolesterolom“ (LDL). “Dobar kolesterol” naziva se HDL. Kolesterol nema simptoma.

Uobičajene zdrave razine kolesterola u krvi odraslih su:

  • Ukupni kolesterol < 5,0 mmol/l
  • LDL kolesterol < 3,0 mmol/l
  • HDL kolesterol > 1,0 mmol/l za muškarce, odnosno > 1,2 mmol/l za žene

Otkucaji srca ili puls

Treći broj koji treba razumjeti je broj otkucaja srca ili puls. To je broj otkucaja srca u minuti. Ako sjedite ili ležite — mirujete, opušteni ste i niste bolesni — broj otkucaja srca je obično između 60 i 100 u minuti.

Maksimalni broj otkucaja srca lako je odrediti  – od broja 220 oduzmite svoju dob. Pri umjerenoj tjelovježbi, broj otkucaja srca treba biti 50%-80% maksimalnog broja otkucaja srca.

Više članaka

Hemoroidi

Hemoroidi predstavljaju bolne i neugodno otečene krvne žile u i oko anusa. Hemoroidi mogu biti vanjski i unutarnji a različiti su i

Alergija na sunce

Alergija na sunce je izraz koji se često koristi za opisivanje niza stanja u kojima se pojavljuje crveni osip ili neka druga

online doktor kojem vjerujem