Objave

Nizak krvni tlak

O niskom krvnom tlaku (hipotenziji) govorimo kada je sistolički tlak (gornji) niži od 90 mmHg, a dijabolički (donji) je niži od 60 mmHg.

Simptomi niskog tlaka su:

Simptomi

  • Vrtoglavica
  • Nesvjestica
  • Zamagljeni vid
  • Mučnina
  • Umor
  • Nedostatak koncentracije
  • Pospanost

Nizak krvni tlak može nastati zbog niza različitih uzroka, a postoji nekoliko vrsta niskog tlaka.

Liječnici često dijele nizak krvni tlak (hipotenziju) u kategorije, ovisno o uzrocima i nekim drugim čimbenicima. Neke vrste niskog krvnog tlaka uključuju:

Vrste niskog krvnog tlaka

Posturalna (položajna) hipotenzija je nizak krvni tlak koji nastaje naglo, odnosno on nastaje kod naglog ustajanja, a može se dogoditi svima. Najčešće se osobama s ovim problemom zacrni pred očima te osjete blagu vrtoglavicu, a u nekim slučajevima može doći i do kratkog gubitka svijesti. Razlozi su dehidracija, unošenje manje hrane u organizam, alergije, lijekovi. Položajna hipotenzija posebno je česta u starijih odraslih osoba, ali pogađa i mlade, zdrave ljude koji naglo ustaju nakon dugog sjedenja prekriženih nogu ili nakon što su neko vrijeme čučali.

Hipotenzija nastaje nakon obroka. Ova vrsta niskog tlaka uzrokuje vrtoglavicu ili nesvjesticu. Najčešće se događa nakon velikih obroka bogatih ugljikohidratima, sat ili dva nakon jela i  pogađa odrasle.

Nizak krvni tlak koji nastaje zbog neispravnih moždanih signala (neuralno posredovana hipotenzija) javlja se nakon dugog stajanja. Uglavnom pogađa mlade odrasle osobe i djecu. Javlja se zbog pogrešne komunikacije između srca i mozga.

Nizak krvni tlak koji nastaje zbog oštećenja živčanog sustava naziva se i Shy-Dragerov sindrom. Ovaj rijedak poremećaj ima mnogo simptoma sličnih Parkinsonovoj bolesti. Uzrokuje progresivno oštećenje autonomnog živčanog sustava, koji kontrolira nevoljne funkcije kao što su krvni tlak, broj otkucaja srca, disanje i probava. Povezan je s vrlo visokim krvnim tlakom dok ležite.

Kako utjecati na nizak krvni tlak?

Ovisno o razlogu vašeg niskog krvnog tlaka, možda ćete moći smanjiti ili spriječiti simptome.

Pijte više vode, manje alkohola. Alkohol dehidrira i može sniziti krvni tlak, čak i ako pijete umjereno. Voda je, s druge strane, dobra protiv dehidracije i povećava volumen krvi.

Obratite pažnju na položaje tijela. Lagano prijeđite iz ležećeg ili čučećeg stava u stojeći položaj. Nemojte sjediti prekriženih nogu.

Jedite manje obroke s niskim udjelom ugljikohidrata. Kako biste spriječili nagli pad krvnog tlaka nakon jela, jedite manje porcije nekoliko puta dnevno i ograničite hranu bogatu ugljikohidratima kao što su krumpir, riža, tjestenina i kruh.

Vježbajte redovito – Trudite se vježbati 30 do 60 minuta dnevno (uključite vježbe snage dva ili tri dana u tjednu). Vježbanje povećava broj otkucaja srca.

Izvor:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20355465

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/diagnosis-treatment/drc-20355470

Više članaka

Hemoroidi

Hemoroidi predstavljaju bolne i neugodno otečene krvne žile u i oko anusa. Hemoroidi mogu biti vanjski i unutarnji a različiti su i

Alergija na sunce

Alergija na sunce je izraz koji se često koristi za opisivanje niza stanja u kojima se pojavljuje crveni osip ili neka druga

online doktor kojem vjerujem