drhr

RADIOLOŠKA DIJAGNOSTIKA

Radiolozi su liječnici koji su specijalizirani za medicinsko snimanje. Radiolozi analiziraju slike, kako bi pomogli u dijagnosticiranju, praćenju i liječenju različitih stanja ili ozljeda. Radiologija je jedna od kliničkih specijalnosti koja se najbrže razvija, a sa novim tehnološkim dostignućima javljaju se nove dijagnostičke i intervencijske metode i nove mogućnosti dijagnosticiranja i liječenja.


Imate pitanja vezana uz minimalno invazivne operativne zahvate pod kontrolom radioloških uređaja na arterijama i venama (periferne arterije, aorte, karotidne arterije, ogranci aorte, duboke vene, vena cava, jetrene vene, vene probave)?

Ili pitanja vezana uz dijagnozu i/ili liječenje tumora i transplantiranih organa?

Pitanja vezana uz dijagnoze koštano-zglobnog sustava i sportskih ozljeda?


Radiologija je u širem značenju znanost o zračenju. Obično se pod tim nazivom podrazumijeva medicinska radiologija, odnosno grana medicine koja se bavi primjenom raznih vrsta zračenja u cilju dijagnosticiranja i liječenja stanja odnosno bolesti. Primjena ionizirajućeg zračenja u liječenju se postupno izdvojila iz medicinske radiologije u radioterapiju i danas se obavlja uglavnom u specijaliziranim ustanovama. Metode u dijagnostičkoj radiologiji su: rentgenska snimanja (RTG snimke), ultrazvučni pregled (UZ), kompjuterizirana tomografija (CT), kompjuterizirana i pozitronska tomografija (PET/CT i SPECT/CT), magnetska rezonancija (MR) i spektroskopija (MRS).