Objave

Štitnjača – najčešće bolesti štitnjače

Većina ljudi je čula za štitnjaču, ali mnogi razumiju što radi štitnjača. Štitnjača je endokrina žlijezda. Stvara hormon koji se zove hormon štitnjače. Za stvaranje hormona štitnjače nužan je jod. Hormoni štitnjače utječu na funkciju svih organa. Bez njih nema normalnog razvoja ni rada središnjeg živčanog sustava. Važni su za održavanje tjelesne temperature i održavanje normalne aktivnosti centra za disanje, kontrolu potrošnje energije i potrošnje kisika. Na srce djeluju tako da dovode do povećanja kontraktilnosti srčanog mišića i ubrzanja rada srca, a također, pojačavaju pokretljivost crijeva, utječu na pregradnju kosti, homeostazu šećera i masnoća u krvi.

Žlijezda je u obliku leptira i smještena je u prednjem dijelu vrata neposredno ispod Adamove jabučice. Kada je uredne veličine ili malo uvećana ne možemo je zapaziti ni napipati. Međutim, kada je uvećana, može se zapaziti prostim okom ili palpacijom (pipanjem vrata). Ipak, to ne znači da osoba boluje od bolesti štitnjače. Da bi se sa sigurnošću mogao utvrditi poremećaj rada štitnjače potrebno je provesti dijagnostičku obradu štitnjače.

HIPOTIREOZA

Jedan od najčešćih problema štitnjače je hipotireoza. Događa se kada žlijezda prestane proizvoditi dovoljno hormona. Najčešći uzrok ovog stanja je autoimuna bolest štitnjače (Hashimotov tireoiditis) koja u konačnici uzrokuje prestanak rada žlijezde.

Simptomi hipotireoze variraju, a mogu uključivati ​​umor, debljanje, zatvor i suhu kožu. Hipotireoza se liječi medicinski zamjenom tjelesnog hormona lijekom koji se uzima svakodnevno tijekom cijelog života.

HIPERTIREOZA

Neki poremećaji štitnjače uzrokuju njezinu pretjeranu aktivnost i stvaranje previše hormona. To se naziva hipertireoza. Hipertireoza je obično uzrokovana autoimunom bolešću koja se zove Gravesova bolest ili metabolički aktivnim čvorom štitnjače koji proizvodi previše hormona. Simptomi hipertireoze također variraju, a mogu uključivati ​​gubitak težine, ubrzan rad srca, znojenje, proljev i nervozu. Gravesova bolest se može liječiti lijekovima, terapijom radioaktivnim jodom ili operacijom

STRUMA, GUŠA ILI POVEĆANA ŠTITNJAČA

Najčešći uzrok gušavosti su autoimune bolesti štitnjače. Ostali uzroci su uzimanje lijekova koji pogoduju promjenama na štitnjači, nasljedni poremećaji te pojava čvorova u štitnjači koji mogu biti dobroćudne ili zloćudne naravi. Povećana štitnjača koja uredno luči hormone se naziva i eutireotična struma. Mala struma nema nikakvih simptoma, a ako je veća može izazvati tegobe u smislu osjećaja pritiska na vrtu, otežanog gutanja, osjećaja gušenja itd.

Poremećaji štitnjače prilično su česti kod odraslih. Srećom, gotovo svi problemi sa štitnjačom mogu se uspješno riješiti ranim otkrivanjem.

Više članaka

Hemoroidi

Hemoroidi predstavljaju bolne i neugodno otečene krvne žile u i oko anusa. Hemoroidi mogu biti vanjski i unutarnji a različiti su i

Alergija na sunce

Alergija na sunce je izraz koji se često koristi za opisivanje niza stanja u kojima se pojavljuje crveni osip ili neka druga

Kolesterol

Kolesterol je voštana tvar koja se nalazi u krvi. Ljudskom organizmu kolesterol je potreban za izgradnju zdravih stanica i za mnoge metaboličke

online doktor kojem vjerujem