Objave

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA 2022.: „Naš planet, naše zdravlje“

7. travnja obilježava se Svjetski dan zdravlja. To je dan podizanja svijesti o određenoj zdravstvenoj temi koja zabrinjava ljude diljem svijeta, prilika je za širenje svijesti o cjelokupnom zdravlju i dobrobiti ljudi.

Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja je „Naš planet, naše zdravlje“ i njime se želi usmjeriti pozornost i podići svijest o nužnosti očuvanja zdravog okoliša za dobrobit i zdravlje ljudi. Kako ističu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koja je i počela obilježavati ovaj dan prije pune 72 godine, ne samo za Dan zdravlja, već i tijekom cijele godine.

Više:

https://www.who.int/news/item/22-09-2021-new-who-global-air-quality-guidelines-aim-to-save-millions-of-lives-from-air-pollution
https://www.who.int/news/item/04-04-2022-billions-of-people-still-breathe-unhealthy-air-new-who-data

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na današnji je dan objavio statističke rezultate koji su imali za cilj utvrditi pojavnost određenih stanja i bolesti. Među prikupljenim rezultatima ističe se sljedeće:

  • Gotovo trećina ukupnog stanovništva Hrvatske boluje od hipertenzije (povišenog krvnog tlaka) i taj je udio znatno veći kod starije populacije jer se javlja kod osam od deset osoba starijih od 65 godina.
  • Kronične plućne bolesti su također veliko zdravstveno opterećenje za stariju populaciju jer jedna od deset osoba starijih od 65 godina boluje od kroničnih plućnih bolesti.
  • Velika je zastupljenost šećerne bolesti. Gotovo 10% ukupnog stanovništva Hrvatske boluje od šećerne bolesti, pri čemu u populaciji starijoj od 65 godina čak četvrtina.

Više:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2022/03/Rezultati-projekta-EUROSTAT-Morbidity-Statistics-Rezultati-za-Hrvatsku.pdf

Prevencija zdravlja je neopisivo važna i stoga je „biti zdrav“ najvrjedniji resurs koji imamo.

Više članaka

Hemoroidi

Hemoroidi predstavljaju bolne i neugodno otečene krvne žile u i oko anusa. Hemoroidi mogu biti vanjski i unutarnji a različiti su i

Alergija na sunce

Alergija na sunce je izraz koji se često koristi za opisivanje niza stanja u kojima se pojavljuje crveni osip ili neka druga

online doktor kojem vjerujem